Wat is de beste ledlamp voor cannabisplanten?

De beste ledverlichting voor de kweek van wiet voor medicinaal en recreatief gebruik moet zowel in de groeiperiode en in de bloeiperiode van de plant een natuurlijk lichtspectrum uitstralen van de juiste sterkte.

Een betere oogst met ledverlichting

Op dit moment zijn de leds zo sterk in output dat de lichtopbrengst bijna het dubbele is voor het zelfde Wattage aan stroomverbruik.

Onderzoekers en fabrikanten zijn het er over eens dat een (op het oog) wit licht het beste spectrum is voor wietplanten. Dit wordt “full spectrum” genoemd. Echter kun je deze witte leds in verschillende kleur warmte kopen.

Ledverlichting in je kweektent

Niet iedere ledlamp is even goed. Het maakt veel uit of je goed onderzoek doet voor je je in kweken met led gaat verdiepen. Zo is het belangrijk dat je kiest voor de nieuwe generatie leds.

Het beste spectrum voor wietplanten

We weten nu dat wit licht als basis-spectrum het beste werkt voor onze plant. Toch zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden: De Lichtkleur of lichtspectrum wordt aangeduid in graden Kelvin. (afgekort als K) Hoe hoger de Kelvin waarde, hoe witter en kouder de kleur is. Bij lagere waarden zoals 3000K is de kleur van het licht aanzienlijk warmer en oogt meer oranje.

Het beste kleurspectrum voor wietplanten ligt tussen 4000 en 3000 Kelvin oftewel “K”. Voor groeiende planten is 5600 – 4000k optimaal omdat er meer blauw in het licht zit.

Het beste kleurspectrum voor bloeiende planten is 3000k-3500k. Dit zijn de meest gebruikte spectrums voor ons plantje.

Gebruik GEEN goedkope ledkweeklamp als je afhankelijk bent van je medicinale wiet

Het laatste wat je wilt is opgezadeld worden met een of andere Chinese namaak lamp die niet de beloofde opbrengst geeft en met goedkope onderdelen is gefabriceerd.

Heb je geen geld beschikbaar dan kun je beter gebruik blijven maken van je Hps en sparen tot je een degelijk ledarmatuur aan kan schaffen. Zeker als je afhankelijk bent van voldoende medicijn en het blijkt achteraf een miskoop als je besluit een armatuur te bestellen via Aliexpress. Led ufo lampen die niet werken kent iedereen onderhand wel dus: let op!

Met een zelfbouwkit aan de slag

Zelf een ledlamp bouwen is ook mogelijk. Ben je handig met gereedschap en heb je basiskennis elektronica dan zijn de meest uiteenlopende setups te bouwen. Daar zijn genoeg fantastische voorbeelden van te vinden. Het voordeel van een zelfbouwkit is dat je alles meer passend kan maken, vooral in een ruimte met alternatieve afmetingen. In geval van een kweektent voldoet een commercieel ledarmatuur ook. (Ik heb het natuurlijk over de nieuwe generatie leds) en is makkelijk te installeren.

COBS en ledstrips

Goede led’s zijn onder andere C.O.B’s. Dit zijn de bekende witte plaatjes met een geel/oranje rondje er op. Deze led’s zijn eigenlijk een verzameling van heel veel mini ledjes bij elkaar op een plaatje. Vandaar ook de naam “chips on board”. Ze zijn geschikt voor een vermogen tussen 25 en 100 Watt.

Andere goede led’s zijn van het type “mid power”. Dit zijn ledjes die nog net zichtbaar zijn. Ongeveer 2 tot 4 millimeter groot. De voordelen zijn een hoge lichtopbrengst en de mogelijkheid tot het plaatsen op een grotere (warmte geleidende) printplaat.

Deze midpower ledjes zijn absoluut NIET te vergelijken met de bekende ledlampjes uit tv’s of ledstrips voor sfeerverlichting.


Paars/roze ledverlichting voor planten is verleden tijd

De minst goede ledlampen zijn de paarse/roze met meerdere 3 tot 5 Watt leds. Vaak voorzien van ventilatoren op de bovenkant van het kastje. Deze leds hebben een zeer lage lichtopbrengst en veelal gaan ze snel kapot. Ook is dit 15 jaar oude techniek qua gebruikte leds!

Goedkoop is daarom duurkoop als je denkt een super kwaliteit ledlamp voor je planten te bestellen op aliexpress ofzo.

De beste losse leds die in kweeklampen worden gebruikt zijn op dit moment

Midpower Strips en boards: Samsung, Bridgelux.

Highpower COB’s: Cree CXB 3590, Citizen, Bridgelux Vero29.

  • Meer LED = Minder stroomverbruik
  • Minder stroomverbruik = Meer LED voor dezelfde stroomkosten
  • Geen stroompieken door softstart.
  • lekker koel in de zomer doordat er weinig stralingswarmte op de planten terecht komt.