Van HPS naar LED: pas uw kweekschema aan!

wietplanten onder ledverlichting
Ervaren kwekers stappen over op LED

De gemiddelde plant voelt zich al helemaal happy met een beetje bodemvocht, wat mineralen die zo naar de bladeren worden getransporteerd en suikers die de plant via fotosynthese uit de atmosfeer haalt.

Desalniettemin is het in de kwekersomgeving gebruikelijk om gewassen te voorzien van aanvullende meststoffen, met als doel een vitale planten te kweken en een maximale oogst te kunnen behalen. In dit geval lijken planten op mensen: ze kunnen veel meer voedingsstoffen opnemen dan ze eigenlijk nodig hebben. De extra meststoffen die door een plant, via water (of via de bladeren) worden geabsorbeerd, worden hoofdzakelijk beïnvloed door drie verschillende factoren. Allereerst natuurlijk de mate van beschikbaarheid van de meststof zelf. Ten tweede zijn de beschikbare hoeveelheid en de duur van het licht grotendeels invloedrijk. De derde factor die een significante invloed heeft op de hoeveelheid kunstmest die door de planten wordt opgenomen, is de temperatuur in uw kweekruimte. En als laatste, is het belangrijk om hier goed op te letten als u overstapt van HPS naar LED-verlichting.

Kweken met LED: pas uw kweekschema aan..

Je zult niet de eerste zijn die je oude HPS-lampen laat voor wat ze zijn, in het voordeel van sommige LED-lampen. Maar zo’n substantiële verandering van kweekverlichting heeft niet alleen gevolgen voor de betreffende teler, maar ook voor zijn planten. Dit houdt voornamelijk in dat een LED-groeilicht nauwelijks warmte afgeeft in vergelijking met een HPS-lamp. Door de afwezigheid van stralingswarmte in LED, zullen uw planten tot 50% minder vocht verdampen, waardoor ook slechts de helft van de hoeveelheid water van uit het medium naar het bladeren wordt getransporteerd. Minder water betekent ook dat, in het geval van vergelijkbare voedingsomstandigheden, minder toegevoegde meststoffen door de plant worden getransporteerd, waardoor de ontwikkeling achterblijft in tegenstelling tot uw verwachtingen…

meer over klimaat vind je op de pagina VPD en kweekruimte.

Cal-Mag en voedingsgebrek

Na de overstap van HPS naar LED-groeiverlichting is het daarom belangrijk om uw planten zorgvuldig in het oog te houden en de signalen die ze afgeven correct te interpreteren. De meer ervaren amateurkwekers hebben geleerd waar ze op moeten letten om hun gewas in goede staat te houden, maar voor de beginnende kweker kan het nuttig zijn enkele algemene symptomen te noemen die typerend zijn bij een gebrek aan voeding.

Hier zijn de belangrijkste: verkleuring van het blad, een achterblijvende groei van het wortelsysteem en slechte knopvorming. Dus nadat je met optimistische verwachtingen, een gloednieuw LED armatuur hebt aangeschaft. En je planten lijken toch veel minder gezond dan onder je oude HPS-lamp? Dan is het hoog tijd om het voedingsschema aan te passen.

Planten kweken onder LED = Minder water geven

Geef tot 50% minder water, maar met een hogere concentratie aan meststoffen
Dus onder LED-verlichting verdampt een gemiddelde plant tot 50% minder water dan onder HPS-verlichting. Laten we dat specifieke percentage aannemen en ons het volgende voorstellen: wanneer je onder HPS kweekte, zou je 20 cc kunstmest per liter water toevoegen. Maar nu gebruik je LED-verlichting, waardoor de planten 50% minder water laten verdampen.

Bij 50% minder verdamping verbruikt de plant in de praktijk slechts de helft van het eerder gebruikte water, omdat een plant niet meer water opneemt dan kan verdampen. Dit leidt er ook toe dat slechts de helft van de gebruikte hoeveelheid meststof door de plant wordt geabsorbeerd. Deze gehalveerde hoeveelheid voeding wordt echter gedeeltelijk automatisch samengesteld.

Wanneer Dit gebeurt onder een goed LED armatuur, dan zal de plant verhoogde fotosynthetische activiteit vertonen, waardoor meer CO2 in glucose zal worden omgezet.

Kosten besparen

Dit lost ongeveer 25% van het probleem op. Als zodanig hebben we nog 25% tekort aan voeding om dit goed te maken. Dit kan eenvoudig worden opgelost door 2,5 cc meststof toe te voegen als extra hoeveelheid per liter water. Dus (in dit voorbeeld) is de bottom line dat onder LED-groeilicht uw plant half zoveel water nodig heeft, maar in dit geval bevat de bewatering 25% meer voeding.

Wist je dat je op deze manier ook kosten bespaart op kunstmest? Precies, want dat is de 25% extra glucose die de plant zelf maakt, dankzij het optimale lichtspectrum van het LED-groeilicht.

Temperatuur en klimaat anders dan bij HPS lampen

Verschillen als gevolg van verschillende groeiomstandigheden.
Het spreekt voor zich dat de percentages die hier worden genoemd erg kunnen verschillen van de percentages die gelden voor uw specifieke groeiomstandigheden. Het type en type LED-kweeklamp dat je gaat gebruiken, beïnvloedt ook de conditie van de planten.

Evenals de mogelijke temperatuurveranderingen in uw teeltgebied, als gevolg van de veranderende seizoenen. De hier beschreven situatie is vooral als startpunt bedoeld. Het is altijd goed om je planten zorgvuldig te bestuderen en actie te ondernemen wanneer dat nodig is.

Te weinig voeding belemmert de ontwikkeling van de plant, maar te veel voeding is gewoon schadelijk en dat geldt zeker ook voor een teveel aan water. De overgang van HPS naar LED vereist vaak een aantal aanpassingen, maar u zult merken dat u binnen no-time nooit meer terugdenkt aan HPS …